Bergen og Omland Friluftsråd

 

Last ned detaljkart for Helleneset friluftsområde til mobilen:

 

PDF Maps

Med Appen PDF Maps for iPhone, eller Android kan du overføre de mest populære av friluftsrådets detaljkart til mobilen.

Last ned PDF Maps via AppStore, eller Google play, finn ønsket kart i nærheten, og overfør det til mobilen. Det kan ta litt tid å overføre kartene, vi anbefaler derfor at du er tilknyttet et trådløst nettverk.

Når du har overført kartene er de lagret på mobilen. Da kan du se hvor du er, og navigere uten at du trenger å være tilknyttet et mobilnettverk.

Helleneset friluftsområde

Beliggenhet: Mot byfjorden syd for Eidsvågneset. Lett atkomst med buss (linje 5/6) til busstopp ved Lønborg videregående skole. Overnatting med bobil på parkeringsplassen er ikke tillatt.
Areal: 26 dekar.

Helleneset friluftsområde er en av Bergen og Omland Friluftsråds (BOF) mest sentrale og best utbygde badeplasser. Området er godkjent under blått flagg ordningen, på informasjonstavlen for området kan du lese mer om hva det betyr. I friluftsområdet er det sandfjære for barn, flere stupebrett, svaberg og gressbakker. Ytterst på neset er det et barnebasseng på 10 x 15 m, med dybde fra 0,5 - 0,9 m som blir fylt med vann fra byfjorden på gode sommerdager. Ved bassenget er det rullestolsrampe. Husk at bassenget er uten tilsyn. All bading er derfor på eget ansvar. I tilknytning til badeplassen på Helleneset er det parkeringsplass for omlag 100 biler. Området har toalettanlegg (WC) med omkledningsrom. Det er flere bord og benker i området. Like ved badeviken er det også dusj. Ved bassenget og på kaien er det faste griller. Illfaste kurver for engangsgriller er plassert ut i området. På vei ut av området er det en større avfallskontainer hvor publikum kan sortere restavfall, glass og metall. Husk at det ikke er tillatt å overnatte med bobil på parkeringsplassen, eller campe i Helleneset friluftsområde. Utenom badesesongen er Friluftsområdet mye brukt til fiske fra land med stang.

Mot sjøen er det også et populært klippeklatrefelt, klatrefører finnes på Bergen klatreklubbs nettsider. Ved inngangen til området er det informasjonstavle med kart og historisk informasjon. Helleneset friluftsområde var tidligere en del av Hellen fort som var delt i Øvre og nedre Hellen. Området ble etablert som en del av Bergen befestninger sammen med anleggene på Kvarven og Sandviksbatteiet. Arbeidet med å etablere forsvarsanleggene ble utført i årene 1898-1903. I tilknytning til fortet på Nedre Hellen ble det etablert en stor lyskaster på Helleneset. For å levere strøm til lyskasteren ble det bygget en maskinstasjonsbygning som nå er i bruk som verksted. Helleneset ble brukt av tyskerne under 2. verdenskrig som et strategisk egnet område for å dirigere det tyske luftvernet. I perioden 1947 til 1959 holdt Kystartilleriets befalskole til på Helleneset. Etter dette ble Helleneset etablert som friluftsområde for allmennheten. Helleneset friluftsområde er også senter for Bergen og Omland Friluftsråds virksomhet med kontor, verksted, lager og garasjer.

Fra "Senter for kystfriluftsliv" styrer Friluftsrådet forvaltning og drift av over 230 friluftsområder i regionen. BOF gir råd og informerer om friluftsliv langs kysten, kom gjerne innom våre lokaler på Helleneset.

Acrobat logo
Last ned informasjonstavle med kart i PDF format

Året på Helleneset, biledkavalkade


Helleneset en varm sommerdag. Foto: BOF

Helleneset klatrevegg
Klatrevegg, gressmark og svaberg på Helleneset. Foto: BOF

 

Logo BOF © Bergen og Omland Friluftsråd, Hellebakken 45, 5039 Bergen, telefon 55 39 29 50. Sist oppdatert 03.06.2016 | Send e-post til BOF