Bergen og Omland Friluftsråd

ro- og padleguide

PADLING MED KANO OG KAJAKK I #BOFLAND

Vestlandsskjærgården er som skapt for padleturer med havkajakk, og i BOFs områder er det mange flotte friluftsområder som er egnet for rasting og telting. De ytre delene av skjærgården er ofte eksponert med flotte svaberg og mulighet for å føle på naturkreftene når været står på.

I indre del av skjærgården er det smulere farvann med smale fjorder, ferskvannspoller og vassdrag. Her kan også kanoen være godt egnet for dags og overnattingsturer i et mer skogkledd landskap. Padling med havkajakk blir stadig mer populært og potensialet er stort for å finne sin egen skjærgårdsperle.

SIKKERHET

Husk at turforslag og sporlogg kun er veiledene for rutevalget. De fleste rutene er padlet i godt vær. Forholdene kan variere, ved dønning eller vind kan det være nødvendig å ta andre veivalg. Vi anbefaler alltid å ha med sjøkart.

Enten du har egen kajakk/kano eller leier utstyr, anbefaler vi å tenke gjennom sikkerhetsrutiner og hvilket utstyr du bør ha med før du legger ut. Værforhold og vanntemperatur varier, en god regel er å kle seg etter vanntemperaturen. Ha med sikkerhetsutstyr, og tren på egenredning og kameratreding under trygge forhold.

TURFORSLAG I #BOFLAND

Lindåspollane

Lindåspollane har flere av de mest naturskjønne områdene for padling med kajakk eller kano i Hordaland. Her finner du beskyttede saltvannspoller med skogbevokste holmer og nes. Ut mot Lurefjorden er det flere kraftige saltvannsstrømmer (bildet), og i en av strømmene ligger en av de få saltvannsslusene i Norge. Friluftsrådet har tilrettelagt flere områder for telting, et eget padlekart finnes i digital versjon.

  • Kvalvågnes friluftsområde er et fint utgangspunkt for å sette ut kajakk eller kano.

Vis turforslag i kart

Storavatnet og Håøya i Meland

Storavatnet i Meland med tilhørende vann og vassdrag er mye brukt av kanopadlere. Her er det flere holmer som er egnet for telting. Ved Hestnesvann har BOF tilrettelagt et lite område med flytebrygge og parkeringsplass. Området er et godt utgangspunkt for padling i vassdragene.

I Meland er turen rundt Flatøy også fin, parkering og utsetting ved Litlebergen kai. I Håøya friluftsområde er det store gressletter som er fine for telting. Legg gjerne turen innom Hagelsund friluftsområde på veien, eller ta en avstikker inn i Alverstraumen til Geitholmen eller Kvamsvågen –  begge steder med teltmuligheter.

Gjennom Alverstraumen er det mye strøm på strømskiftene. Vær også oppmerksom på at dette er den indre leia nordover med stor båttrafikk i perioder.

Vis turforslag i kart

Bjørnafjorden skjærgården og Osvassdraget

Skjærgården i Bjørnafjorden er lett tilgjengelig med bil fra Bergen, her finnes det mange muligheter for padling med kano eller kajakk. Av utsettingsplasser for kajakkpadling i sjøen anbefaler vi for eksempel Buena kai i Lysefjorden. På gode dager med mye besøk til Lysøen kan det være begrenset med parkeringsplasser på kaien.

Ved padling i den sentrale delen av Bjørnafjorden skjærgården er Vedholmen nord på Røtinga og Bruarøya et greit sted å sette ut kajakken. Her der det ikke parkering, men på sommeren er det parkeringsmuligheter ved Søre Øyane skule, rett over broen til Sunnøya. Utenom sesongen kan du spørre i butikken om å få bruke kundeparkeringen. Turen rundt Lepsøy og Ytterøya går stort sett i beskyttet farvann og er en flott dagstur. Underveis passeres Ullsund friluftsområde. Der er det også teltmuligheter.gnes friluftsområde er et fint utgangspunkt for å sette ut kajakk eller kano.

I hele Bjørnafjorden skjærgården er det flere friluftsområder som egner seg som dagsturmål eller helgetur med overnatting i telt. Vi anbefaler spesielt friluftsområdene Oksabåsen, Ervikane, Ullsund, Skorpo og Kalneset. Vestsiden av Strøno er også et fint startsted, selv om det kan være vanskelig å finne et sted å sette fra seg bilen. Å sette ut kajakken fra båthavnen på Strøno for så å parkere på parkeringsplassen for Ervikane friluftsområde, kan være en løsning.

Oselvvassdraget har også fine padlemuligheter og flere flotte leirplasser. Ved utsetting anbefaler vi parkeringsplassene ved friluftsområdene Framnes, Tøsdal eller Raudlio som aller er gode utgangspunkt for padling med kano.

  • Skal du padle i Gåssandvannet bruker du parkeringen ved Tøsdal hvis du vil ha en lang tur, eller Framnes hvis du vil ha en kortere tur. På østsiden av Gåssandvannet, der Stokkedalselva kommer ut, er det fint å telte.
  • Ved padling i Raudlivatnet bruker du parkeringsplassen ved Hatlelia på Gåssand. Det er mulig å sette ut kano i sydenden av Ytre Raudlivatnet, men her er det ingen parkering. Kjør bilen tilbake til parkeringsplassen i Hatlelia. Mellom Indre og Ytre Raudlivatnet er det fine teltplasser.

Vis turforslag i Oselvvassdraget i kart

Tysnes

Både nordøst og vest på Tysnes er det mange naturskjønne områder som egner seg for padling. Områdene som peker seg ut er Godøysund-området, Bårdsundet og Ånuglo.

Et greit utgangspunkt for padling rundt øyene og sundene ved Godøysund er enten ved gjestekaien på Våge. Et nærmere alternativ er området før broen over til Godøysund, her er det offentlig kai som er egnet for utsetting av kajakk. Det er mulig å sette fra seg bilen langs veien før broen.

  • Solstråleøya bør være et obligatorisk mål i dette området. Her er det mulig å overnatte i telt eller leie huset på øya.
  • De andre friluftsområdene, Gunnardsvikjo, Krabbapollen og Fluøy har alle teltmuligheter.
  • Området rundt Fluøyane kan være utsatt ved vind fra nord og vest. Vær også oppmerksom på at det er flere sjøfuglreservat i dette området som har ferdselsforbud i hekketiden.
  • Nord på Godøya er det også steder som er egnet for telting. Vær oppmerksom på mye båttrafikk gjennom Godøysund på fine dager i sesongen.

Nord på Godøya er det også steder som er egnet for telting. Vær oppmerksom på mye båttrafikk gjennom Godøysund på fine dager i sesongen. Friluftsområdet Kjevikjo ved Uggdalseidet er et fint utgangspunkt for padling i Bårdsundet. Kjør veien til endes etter å ha tatt av til Tysnes sjø og fritid. I fjæren før veien inn til friluftsområdet er det mulig å sette ut kajakk. Parkering for friluftsområdet er merket med skilt. Det er mulig å telte i Kjevikjo, men også flere av øyene i Bårdsundet har egnede teltplasser.

Øyen Ånuglo ligger øst på Tysnes, og den har rike botaniske verdier med naturreservat syd på øyen. Øyene er friluftsområde, og teltplassen på nordsiden av Ånuglo er best tilrettelagt. Mer informasjon med detaljkart i egen brosjyre for Ånuglo. Anbefalt startsted er Espevik syd for Onarheim.

Vis turforslag til Solstråleøya i kart

Fusa og Samnanger

Skogseidvatnet og Gjønavatnet i Fusa er populære vann for padling med kano. Skogseidvatnet er kjent for sin store røyebestand, og flere av øyene i vannet er egnet for telting. Innerst i Kikedalen er det også flotte teltplasser, og turen inn til Kikedalen er en opplevelse med steile fjellvegger på begge sider. Husk å desinfisere kano/kajakk og fiskeutstyr før du tar med deg utstyret inn i vassdragene.

  • Padling i Samnangerfjorden er også en flott opplevelse, og et egnet utgangspunkt for padleturer med kajakk, er Rolvsvåg friluftsområde. Her er det parkeringsplass og lett å sette ut.
  • I friluftsområdet i Flesjane er det teltplasser i Skutevika og ved “badeplassen” lengst øst i området.

Sotra

Sotra har mye å by på for kajakkpadleren, enten det er i beskyttet farvann, innaskjærs eller ut langs blankskurte klipper og gjennom trange kanaler ut mot storhavet. Anbefalte startsteder på vestsiden er Langøy kystkultursenter eller Møvik kai. I dette området er du i hjertet av padleområdet og har god tilgang til etablerte friluftsområder og kystledhytter.

Er værforholdene stabilt gode er det en opplevelse å legge padleturen til Løno (bildet) vest i havet. Øyen er et friluftsområde med gode teltplasser og mulighet for å leie det eneste gjenværende huset på øyen.

Ved mer ruskete vær er friluftsområdet på Hitsøy et godt alternativ for overnatting i telt eller i et kystlednaust som står åpent. Vurder værforholdene nøye, er det mye vind eller sjø legg turen lenger inn i beskyttet farvann.

  • Andre anbefalte startsteder på vestsiden er Kårtveitpollen friluftsområde vest for Ågotnes eller Glæsvær i Sund kommune.
  • På innsiden av Sotralandet er Geitvika friluftsområde på Litlesotra et fint utgangspunkt.

  • Parkeringsplassen til Tyssøy friluftsområde syd for Bjorøy, er også et populært utgangspunkt for padling.

Vis turforslag til Møvik i kart

Øygarden

Blant øyene og sundene i Øygarden er det mange idylliske steder. Området gir gode muligheter til å finne en egnet padlerute avhenging av vindretning. De ytre delene av sundene kan likevel være utsatt med sjø og vind, og det er viktig å velge rute etter forholdene.

 

Vi anbefaler utsetting av kajakk i Lislevika friluftsområdet ved Kystmuseet i Ovågen eller på Hellesøy.

  • Ved den gamle fergekaien ved Rongesundet eller nedenfor kommunesenteret på Rong, er det også mulig å sette ut kajakk og parkere bilen.
  • En flott padletur med utgangspunkt i Lislevika friluftsområde er nordover til Langøy friluftsområde. Varier eventuelt turen ved å sterte eller slutte ved Nautnes fiskevær. På Langøy er det gode teltplasser.

Askøy vest og nord

Vestsiden av Askøy har mange fine sund og øyer som er egnet for padling med kajakk. Et greit utgangspunkt er friluftsområdet i Kollevågen. Det er lettest å sette ut kajakk i Vestrevågen, 100 meters bæring fra bommen ved den første parkeringsplassen.

  • En padlerute går nordover på innsiden av Ramsøy forbi Store Børøy og inn mot Skotnes. Vest for Store Børøy friluftsområde er det mange idylliske småøyer, noen med egnede teltplasser.
  • Skutlevika friluftsområde kan også være et greit utgangspunkt, noe bæring fra hovedveien og ned til sjøen. Vær oppmerksom på flere sjøfuglreservat i området. Padler du rundt på utsiden av Hauglandsøy, er det en flott telt- og rasteplass på sydvestsiden av øyen.
  • Herdla, helt nord på Askøy, er også et godt utgangspunkt for padling. Avhengig av værforhold er friluftsområdene på Ystøy og Io i Meland fine mål. På Ystøy er det flott å telte, Io har også noen teltplasser, sammen med Skarvøy som ligger i Det Nauar.

Radøy

Både vestsiden og østsiden av Radøy er egnet for padling. På vestsiden har Friluftsrådet et kystledhus som er et greit utgangspunkt for turer i området.

  • Turen rundt Toska og/eller Uttoska med utgangspunkt fra moloen over til Toska er spesielt fin. Turen kan padles som dagstur, men kombiner gjerne med overnatting i kystledhuset på Skageneset, eller i telt i friluftsområdet på Toska.
  • Friluftsområdet Trettholmen er også egnet for telting. Nordvestsiden av Uttoska er utsatt for vind og bølger fra nordvest og sydvest. Turen kan gjøres kortere og er mindre utsatt ved å bære over eidet innerst i Uttoskavågen og padle på innsiden av øya Floni. Både vestsiden og østsiden av Radøy er egnet for padling. På vestsiden har Friluftsrådet et kystledhus som er et greit utgangspunkt for turer i området.

Austrheim

Øyverdenen nord i Austrheim har mange muligheter for de som kommer med kajakk. Snuplassen i enden av veien til Baløy er et bra sted for å padle i nordre del av kommunen.

  • Padle ut til Sauøy friluftsområde der det er fint å telte, eller østover til Øksnes friluftsområde, som også er et fint startsted.
  • I Øksnes friluftsområde, eller på øyene utenfor, er det også fint å telte. Nord for Sauøy er det sjøfuglreservat som har ferdselsforbud i hekketiden.
  • En annen tur vi anbefaler er rundt Børilden friluftsområde. På østsiden av øyen er det mange fine steder å sette opp teltet. Kjører du veien nordover fra kommunesenteret på Årås, kan du parkere ved offentlig kai på Stavesundholmen ved enden av veien. Dette er et fint utgangspunkt for å sette ut kajakken. Velger du å padle rundt nordsiden av Børilden bør det være stille vær og lite sjø.

Bergen

Bor du i Bergen kommune er det flere muligheter for kajakkpadling, uten å bruke for mye tid på biltransport. Nordåsvannet har mange muligheter med utgangspunkt i friluftsområdene Skjoldabukta eller Kyrkjetangen. På Marmorøyene er det teltmuligheter.

En klassiker i Bergen kommune er turen rundt Mildehalvøyen (bildet), parkering og utsetting av kajakk fra parkeringsplassen i Mildevågen.

Husk at Byfjorden kan være utsatt, spesielt når det er vind fra nord eller syd. Med utgangspunkt i Tømmervågen er det en kort tur til friluftsområdene Storøen eller Våganeset, begge med teltmuligheter.

Vis turforslag rundt Mildehalvøyen i kart

  • Både i Sandholna, i Steingardsvikane og på Holmene utenfor Hjellestad er det mulig å sette opp telt. Turen kan også forlenges mot Lerøy og Bjelkarøy.
  • I nordre deler av kommunen er Helleneset, Biskopshavn, Tømmervågen, Storåkervika eller Holmen i Arnavågen gode utgangspunkt for padling.

Austevoll

Kystledhuset på øya Horgo er et fint mål for en helgetur med kajakk i Austevoll. Avhengig av vær er det flere alternative padleruter ut til Horgo. Turen fra Prestaneset ved Storebø får i forholdsvis beskyttet farvann. Ved båthavnen er det enkelt å sette ut kajakk. I området er det også parkeringsmuligheter.

  • Sveholmen friluftsområde ved Bakkasund er også et fint utgangspunkt for padletur til Horgo, men herfra er det en mer utsatt fjordkryssing ut til Horgo.
  • Fra Sveholmen er det også mulig å legge turen til Navågen som har fine teltmuligheter.
  • Prestaneset er også et fint utgangspunkt for padling i Heimarkspollen. Turen til Horgo kan være utsatt hvis det er eller nettopp har vært mye vestlig vind.

Vaksdal

I Vaksdal kommune er det mange alternative padleruter med havkajakk. En padletur i Bolstadfjorden, Dalevågen eller Veafjorden gir en spektakulær fjordopplevelse, i kort avstand fra Bergen. Et godt utgangspunkt for turer er Litlevika friluftsområde og padlebryggen på Stanghelle (se bilde).

Stanghelle idrettslag har ansvar for utlån av kajakker med sikkerhetsutstyr og tørrdrakter. Kontakt idrettslaget for mer informasjon.

Det er veldig viktig med godt utstyr og god trenging om du gir deg i kast med Veafjorden. Her kan det lett blåse opp, og det er få plasser å ta seg i land langs fjorden. Nedenfor beskrives fire forslag til turer fra kajakkbryggen på Stanghelle.

Ca. 500m etter broen på Straume finner en steinalderboplassen Skipshelleren til venstre. Her er det fint å gjøre landhogg og suge til seg inntrykk om en vil. I friluftsområdet på Skipshelleren kan du sette opp telt.

Nord i Veafjorden er det også mulig å finne teltplasser. Hvis du tar kontakt med folk på gårdene, er det som regel greit å få overnatte på gammel kulturmark langs fjorden. Det er mulig å ta seg i land på gårdene Bukkestein, Veo på vestsiden eller Kvåstad på østsiden.

Midt i fjorden på østsiden er det et naust som tilhører Fyllingslid (Fylo) oppi lien. Her er det ikke lenger hus, men fint å telte hvis man tar turen opp dit (ca. 30 min gange fra sjøen). Derfra kan man gå til Fyletjønn og videre til fjells om ønskelig.

Vis turforslag til Grautåni i kart

  1. Dalevågen – 7-8 km. Fra kajakkbryggen som ligger oppstrøms rett ovenfor jernbanebroen på Stanghelle, padler man nordover mot Helle. Her møter man først “Idlasundet” før Helle, hvor man forresten kan ta en avstikker til høyre noen hundre meter oppover “Ånæ” og passerer Hellerstræ. Videre inn til osen av Daleelven der det også er kjekt å lure seg langs elvebredden opp til første tryket og så seile ut igjen. Bårde Idlasundet og Hellestræ er tidevannsstrømmer som også varierer med vannføringen i elven.
  2. Veafjorden retning Stamnes – 8-25 km. Fra kajakkbryggen ut under jernbanebroen og videre ut under Stanghellebroen, til høyre rundt Tettaneset/Fyret og videre innover Veafjorden. Fjorden går 10 km rett nordover med høye fjell over fjorden. Når man har kommet langt nok, kan man krysse fjorden og vende tilbake på andre siden. Det er en fordel med god værmelding i Veafjorden da den har få muligheter til å søke ly eller gå i land om det blåser opp. På østsiden av fjorden fra Grautåni, går den gamle ferdselsveien opp til Botnen og turlagshytten Træet. Dette er en spektakulær tur i gammelt kulturlandskap. Et tips er at når man skal tilbake under jernbanebroen på Stanghelle, er å lure seg i bakevjene langs høyre siden og så gi gass når strømmen er uunngåelig midt under broen.
  3. Sørefjorden retning Vaksdal – 8-20 km. Fra kajakkbryggen ut under jernbanebroen og videre ut under Stanghellebroen. Fortsett rett sørover i Sørfjorden. Dette er også en rett fjord som går rett sydover. På østsiden er en under E16 og jernbane, og på Osterøysiden er det øde og bratt til fjells. Flotte naturopplevelser venter spesielt langs denne siden.
  4. Dalseid-Stamnes-Stanghelle/Dalebryggen – 24-29 km. Dette er nesten en rundtur. Har man bare én bil, kan en fullføre runden til fots, med buss eller tog, 8 km fra Dalebryggen via Dale sentrum og til Dalseid. Fra busskuret ved Dalseid E16/RV569 avkjøring, va. 3 km nord for Dale sentrum. Her padler man nordvestover mot Straume/Stamnes. Her er det tidevannsstrøm, pluss alt vannet fra Vossevassdraget. Spesielt under broen på Straume får man et lite kick om timingen er rett. Strømmen som ikke er ubetydelig, har en da med seg ut forbi Stamnes og sørver i Veafjorden. Har man i tillett litt nordavind i ryggen, kan man “koseseile” til Stanghelle. Her kan turen avsluttes om man har en bil parkert, eller den kan fullføres videre inn Dalevågen til Dalebryggen.

Osterøy

Vestrevatnet og Austrevatnet er mye brukt til padling. Disse to vannene blir også kal Storavatnet. Deler av Austrevatnet ligger i Vaksdal kommune, og Vestrevatnet i Osterøy kommune. Vannene er kraftig regulerte, og vannstanden kan variere mye. Strandsonen er ofte blottlagt med tore partier svaberg og finkornet strand og grus.

Storavatnet har flere små øyer, viker og sund som gjør området velegnet for padling med kano eller kajakk. Langs strandsonen finnes det flere leirplasser som er egnet for telting. Et fint startpunkt er Selvika friluftsområde.

Vis turforslag til Storavatnet i kart

 

Kvam

Kvam herad og Hardanger har mye fin fjordpadling. Kombiner gjerne en padletur med en fjelltur. Fyskesund er en veiløs fjordtarm innenfor Øystese. Turen gir en spektakulær fjordopplevelse. Start fra Steinstø like etter Fykssundbroen, eller fra Porsmyr nord for broen.

Fra den kommunale flytebryggen innerst i Botnen kan du gå en tur opp til gården Skåro, eller til turlagshytten Kiellandsbu der det også er overnattingsmuligheter. I Botnen er det også fint å telte.

Vis turforslag til Fyksesund i kart